Poraba Goriva in stroški z njim, najhujša NOČNA MORA!

Za vsako prodano vozilo je bila izdana karakteristika in povprečna poraba goriva. Podatek nam ne pomaga kaj dosti, če ne vemo s kakšnim voznikom imamo opravka. Voznik in njegov način vožnje še vedno najbolj vpliva na zmanjšanje porabe goriva.

Kako ob rekordnih cenah goriv še privarčevati?

Nov preizkušen način je šolanje voznikov na podlagi podatkov o njihovem načinu vožnje, prilagojenem za določen tip vozila in karakteristikam vaše poslovne dejavnosti.

Sodobni motor in optimizarana poraba goriva sta lastnosti vseh novejših vozil! To je to, pravi marsikateri podjetnik, ki želi že v fazi nakupa preudarno izbirati med poplavo ponudbe vozil. Trg se premalo zaveda, da ima največji vpliv na porabo še vedno voznik s svojim načinom vožnje. Način vožnje je bistven element, ki privarčuje pri gorivu in vzdrževanju avtomobila.

Drugo dejstvo: na trgu se najde par ponudnikov, ki poskušajo slediti našemu razvoju in opisujejo podobne rešitve. Pred sedmimi leti, ob razvojnem startu, smo tudi sami trčili ob veliko vprašanj in razne parametre spremjanja načina vožnje. Ugotovili smo, da je težko dokazovati in šolati voznike brez elementarne osnove.

Poraba goriva – kako oceniti uspeh?

Kaj pri tem velja kot uspeh? Za voznika to predstavlja kredibilen prikaz vožnje, diagnostika opravljenih napak, ki vplivajo na spremenljivke kot je poraba goriva in nepogrešljiv dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. Slednji je najpomembnejši in k temu stremi vse več slovenskih podjetij. Če ob tem obnovimo kaj vse je že prisotno v vozilu v pomoč za varčnejšo vožnjo, lahko pride do popolne preobrazbe vožnje voznikov:

Rešitev je lahko tudi tempomat! Zakaj? Vožnja pri stalni hitrosti, ki jo vzdržuje tempomat, je najbolj ekonomična. Prav tako imajo avtomobili z ročnim menjalnikom indikator priporočljive prestave, ki ni za okras, kakor se marsikomu zdi ampak resnično deluje!

Oglašujemo EKO vožnjo, verjame pa ji le malo kdo. Ali veste, da nastavitev na EKO vožnjo prilagodi delovanje vseh podpornih sistemov v vozilu, nadzoruje dodajanje plina in spremlja odziv motorja! Samodejni menjalnik poskrbi za prosti tek (beri varčevanje). Tudi START-STOP sistem pomaga varčevati.

Nežno speljevanje = manj porabe!

Z našim profiliranim sistemom spremjanja vožnje EKO2GO za osebna in kombinirana vozila ter Premium AI PRO za tovorna vozila pregled nad način vožnje poteka enostavno in avtomatizirano.

Veliki pospeški z dinamično vožnjo pri visokih obratih močno vplivajo na kazalnik kolikšno razdaljo dosežemo z enim tankom. Če želite biti zelo varčni, pri speljevanju z mesta porabite pet sekund, da dosežete 20 km/h. Po tem prestavite v drugo prestavo.

Se gremo MythBusterje in naredite preizkus: jutrajni lonček kave postavite na armaturno ploščo. Če se lonček prevrne, ste predolgo vztrajali v nizki prestavi in boste zagotovo čistili kavo po avtomobilu. Če lonček ostane na svojem mestu, pa vas čaka dobra jutranja kava. Optimalno prestavljanje je pri 2.500–3.000 obratih na minuto oz. 2.000–2.500 pri dizel motorjih.

Ohranite hitrost: Skakanje iz 100 na 130 km/h, pa spet 100 km/h, porabi več goriva! Kaj pove test: zaradi pospeševanja s 75 km/h na 85 km/h vsakih 18 sekund se poraba goriva poveča za 20 odstotkov.

Še končni “hecko” namig:

Večina nas avtomobile na cilju parkira čim hitreje, običajno v smeri naprej. Ker vozilo ob zagonu porabi več goriva, je priporočljivo parkirati vzvratno, tako da ob startu vozilo le še odpeljemo naprej brez manevriranja.

Zapisala, ne boste verjeli, ženska roka.